Növényi ital vagy tehéntej?

Ha bemész egy nagyobb áruházláncba láthatod, hogy a polcok roskadoznak a különféle növényi eredetű tejhelyettesítő italoktól. Valóban nehéz a választás. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy melyik miért jó, milyen előnyöket és hátrányokat hordoz magában a növényi tej fogyasztás. Az biztos, hogy a tápanyagösszetétel eltérő lehet az egyes magtejekben.

Tehéntej

1 dl tej 1,5%-os zsírszegény tej, 44 kcal-t, 3 g fehérjét, és 4,7 g szénhidrátot és 1,5 g zsírt tartalmaz attól függően, hogy magasabb vagy alacsonyabb zsírtartalmú változatot részesítjük előnyben. Ezen kívül van még benne 120 mg Kalcium, 0,47 μg B12-vitamin, a D-vitamin tartalom pedig 0.

A rostok szerepe az egészséges életmódban

Számos kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztása, többek közt csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a vastagbélgyulladás, székrekedés és elhízás előfordulásának gyakoriságát. Kedvezően hat az emésztőrendszer egészére és a bélflórán keresztül erősíti az immunrendszert. A WHO ajánlása szerint naponta 25-30 g rost bevitele javasolt, ami legalább 0,5 kg zöldség és gyümölcs elfogyasztásával lehetséges. Sajnos a legtöbb ember csupán az ajánlott mennyiség töredékét fogyasztja rendszeresen.

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató