Milyen az egészséges bevásárlólista? Útmutató a mindennapokra

Dietetikusként tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb ember számára a bevásárlás egy kifejezetten megterhelő, sok esetben akár idegörlő feladat is lehet hétről hétre. Nagyon sok páciensnél azt tapasztaljuk, hogy nem tudják honnan kezdjék a bevásárlást amikor belépnek egy nagyobb élelmiszerláncba és gyakran még abban is bizonytalanok, hogy egyáltalán milyen élelmiszerekkel töltsék meg a kosarukat. A sokszor végtelennek tűnő élelmiszerválaszték miatt, rendkívül nehéz kiválasztani, milyen élelmiszer fér bele az egészséges kategóriába és melyek azok amelyeket lehetőség szerint érdemes inkább az üzletben felejteni.

Ebben a cikkben szeretném elmagyarázni az egészséges élelmiszerválasztás alapjait, szeretném megmutatni, hogy mi alapján készítsünk “okos bevásárlólistát” és milyen élelmiszerek legyenek mindig az otthoni készletünkben.

Karácsonyi ajándékötletek egészségtudatos szeretteinknek, leendő életmódváltóknak

Különleges ajándékötleten gondolkodsz, amivel kifejezheted a gondoskodó szereteted és hasznos lehet akár egy életen át?

Lehet, hogy elfogultan hangzik, de mi százszázalékosan hiszünk abban, hogy a dietetikai tanácsadásaink, az összeállított programok ténylegesen segíteni tudnak mindenkinek, aki érdeklődik az egészségtudatos táplálkozás, az életmódváltás iránt, vagy régóta keresi a megfelelő segítséget a diétájához. Emiatt szolgáltatásunk egyszerűen tényleg hasznosabb ajándék a fa alá, mint bármely étel-ital, vagy pipere csomag.

Mi okozza a magas vérnyomást? Melyik a legjobb étrend magas vérnyomás esetén?

Suhajda Fanni társszerző írása

A magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke tartósan 140/90 higanymilliméter (Hgmm) felett van. Vérnyomásmérővel az artériákon belüli nyomást mérjük, amikor a szív vért pumpál. A készülékről két szám olvasható le, az első a szisztolés nyomás, amikor a szív dobban, a második a diasztolés nyomás, amikor a szív relaxációs fázisba kerül.

Személyre szabott dietetikai tanácsadás és étrend előnyei

Még mindig sokan azt gondolják, hogy egy cél eléréséhez, legyen ez a cél akár a fogyás vagy valamilyen betegség kezelésének étrendi kiegészítése, elegendő lehet ha egy olyan sablon étrendet követnek, ami másoknak már bevált. Sajnos ez a legtöbb esetben nem ilyen egyszerű.

A reflux tüneteinek csökkentése

A reflux elég gyakori betegség, a népesség akár 20-40%-át érintő kellemetlen tünetekkel járó probléma. Ennek során a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe, a légutakba vagy a szájüregbe. Ez többek között roncsolja a fogazatot és károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, amely hozzájárul a fekély kialakulásához. A tipikus tünetek, mint például gyomorégés, savas felböfögés, köhögés, rekedtség lehetővé teszik a reflux gyors felismerését, enyhe tünetek esetén viszont hosszú időbe telhet a diagnózis és a kezelés megkezdése. Amennyiben nem kezelik, vagy a páciens nem veszi komolyan a tüneteket, hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat, pl. Légzőszervi gyulladás, nyelési nehézség, alvászavar, szívprobléma, ezért mindenképpen figyelmet érdemel ez a betegség.

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató