A reflux tüneteinek csökkentése

A reflux elég gyakori betegség, a népesség akár 20-40%-át érintő kellemetlen tünetekkel járó probléma. Ennek során a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe, a légutakba vagy a szájüregbe. Ez többek között roncsolja a fogazatot és károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, amely hozzájárul a fekély kialakulásához. A tipikus tünetek, mint például gyomorégés, savas felböfögés, köhögés, rekedtség lehetővé teszik a reflux gyors felismerését, enyhe tünetek esetén viszont hosszú időbe telhet a diagnózis és a kezelés megkezdése. Amennyiben nem kezelik, vagy a páciens nem veszi komolyan a tüneteket, hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat, pl. Légzőszervi gyulladás, nyelési nehézség, alvászavar, szívprobléma, ezért mindenképpen figyelmet érdemel ez a betegség.

Ebben a cikkben elsődlegesen a táplálkozás és életmód szempontjából közelítjük meg ezt a témakört. Fő célunk, hogy felhívjuk a figyelmet e probléma jelentőségére, emellett gyakorlati jó tanácsokat is adunk és ismertetjük, hogy mint dietetikus, hogyan tudunk segíteni ennek az egészségügyi problémának a megoldásában. Ezek mellett bemutatunk egy érdekes tanulmányt is, amely egy új szemléletben vizsgálja meg a reflux kezelését.

Összeszedtük azokat a tényezőket, amelyek fokozzák a tüneteit és azokat, amelyek enyhítik. Logikusan módon érdemes felhagyni azon szokásokkal, amelyek felerősítik a panaszokat, és módszeresen alkalmazni azokat a tanácsokat, melyek kedvezően befolyásolják a betegség tüneteit.

Alapvetően arra kell figyelni, hogy az elfogyasztott táplálék ne növelje a savtermelést és ne irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját. A fűszeres, a pácolt, füstölt termékek (pl. felvágottak), némelyik gyógy- vagy fűszernövény (pl. a menta), a kávé és a szénsavas italok izgatják a gyulladt és savtól károsodott nyálkahártyát, amely következtében egyre kevésbé lesz képes betölteni védelmező szerepét. Helyette törekedni kell a szélsőségektől mentes, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra, amely gazdag fehérjében és élelmi rostban. Kedvezően hatnak a zöldségfélék, a kevésbé savanyú gyümölcsök, de előnyös a gabonafélék és olajos magvak változatos fogyasztása is. Az élelmi rostok nem csak a refluxra gyakorolnak kedvező hatást, hanem csökkenti a következő kockázatát is: magas koleszterinszint, ingadozó vércukorszint, aranyér és emésztési panaszok, bélbetegségek.

Fájdalom

Tényezők, amelyek fokozzák a tüneteket

 • dohányzás
 • elhízás
 • alkoholfogyasztás
 • túl fűszeres és túl zsíros ételek fogyasztása
 • rendszertelen étkezés
 • nagy mennyiségű étkezés vagy épp ellenkezőleg gyakori koplalás
 • édességek
 • kávé
 • szénsavas üdítők
 • különböző gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek
Refluxot enyhítik

Tényezők, amelyek enyhítik a tüneteket:

 • zöldségfélék, pl. leveszöldségek
 • alacsony savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, körte, banán
 • gabonafélék, pl. zabpehely
 • olajos magvak, pl. dió, lenmagpehely
 • gyömbér (nyugtató hatású)
 • alkalikus (enyhén lúgos) vizek, pl. Salvus víz

Azonban nem minden étel hat mindenkire ugyanúgy.

A legfontosabb tanács, hogy ha refluxod van, első lépésként meg kell figyelned, hogy a te esetedben milyen ételek fokozzák a panaszokat, és csak ennek megfelelően szabad elhagyni különböző ételeket, ételcsoportokat. A legbiztosabb módszer, ha étkezési naplót vezetsz, amelyben feljegyzed, hogy milyen ételek után jelentkeztek a tünetek, pl. gyomorégés.

Mi szerepeljen az étkezési- és tüneti naplóban?

 • Milyen ételeket fogyasztasz?
 • Mikor?
 • Étkezés előtt vagy után, pontosan mikor és milyen tüneteket tapasztalsz?

Érdemes a naplót legalább egy hétig vezetni. Minden esetben hasznos, de főleg abban az esetben, amikor a megszokottól eltérően kezdesz étkezni, például elutazol, vagy olyan élethelyzet adódik, amikor nem tudod előre megtervezni, hogy mit fogsz enni.

Hogyan tudunk mi segíteni?

Egy állapotfelmérést követően segítünk kiválasztani, melyik étel illeszkedik az étrendbe és melyiket kell szükség esetén helyettesíteni más összetevővel. Életmód- és táplálkozási szokásaid feltérképezésével konkrét tanácsokat adunk példákkal, recept ötletekkel. Figyelembe vesszük, hogy a betegséghez igazodó ajánlás a megszokotthoz képest mekkora változást jelent a számodra. Veled együtt haladva támogatunk, hogy elérd a célodat, amely reflux esetén lehet például a gyomorégés, öklendezés, és más kínzó tünetek megszűnése és a szövődmények kialakulásának megelőzése.

Érdekesség

Egy 2017-es tanulmány (a JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery által publikált) szerint a növényi alapú, mediterrán stílusú étrend ugyanolyan orvosi előnyökkel jár a reflux kezelésében, mint a népszerű reflux gyógyszerek. A kutatásban összehasonlították azokat a betegeket, akik hagyományos reflux gyógyszert szednek (protonpumpa inhibitorokat, PPI) azokkal, akik szinte teljes mértékben növényi alapú, mediterrán stílusú étrendet követnek és mellette alkalikus (enyhén lúgos) vizet fogyasztanak ivókúraként. A növényi étrendet követők 62.6 %-a tapasztalta a panaszok enyhülését, míg a gyógyszeres kezelésben résztvevőknek csupán 54%-ának csökkentek a tünetei.

A közelmúltban végzett kutatások alapján egyre több összefüggést fedeznek fel a hosszantartó reflux gyógyszerek szedése és a stroke, a szívroham, a demencia és a vesekárosodás kialakulásának kockázata között. (Hazánkban forgalmazott protonpumpagátlók az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol.)

A tanulmányt vezető orvos, Dr. Zalvan úgy véli, hogy a refluxot nem lehet csupán gyógyszerrel kezelni, ezért figyelemmel kísérte a növényi étrend alkalmazásának eredményeit. A javasolt étrend többnyire zöldségekből, gabonákból, diófélékből, gyümölcsökből áll, mellőzve a húsok és tejtermékek fogyasztását. Az ajánlása a reflux esetén kerülendő élelmiszerek listájával egészül ki, mint ahogy fentebb is írtuk.

Megfigyelték, hogy a növény alapú és a szélsőségeket kerülő étrend az alkalikus víz kúrával együtt a reflux mellett számos eredményt ért el pl. súlycsökkentés, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, és sok más krónikus betegség kezelése kapcsán is. A betegek érdekeit szem előtt tartó és új stratégiák kidolgozásában elkötelezett orvosok szerint első lépésként érdemes kipróbálni a növényi alapú táplálkozást, de gyógyszeres kezelés mellett is célszerű alkalmazni.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a reflux betegek többségénél az élelmi rost bevitel elmarad az egészségügyi ajánlástól. A javasolt napi fél kilogramm zöldség és gyümölcs mennyiségének átlagosan csak a felét fogyasztják. Az ügyfeleink javuló egészségügyi állapotát összefüggésbe tudjuk hozni a megnövekedett élelmi rost fogyasztással: https://mydietetics.hu/cikkek/a-rostok-szerepe-az-egeszseges-eletmodban/

Érdekel a téma?

További információért illetve ha személyre szabott étrendet szeretnél, tekintsd meg ajánlatainkat és keresd fel dietetikusainkat: https://mydietetics.hu/ajanlataink/

Forrásjegyzék:

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató