Amit senki nem mond el az intuitív táplálkozásról

Egy olyan világban élünk, ahol a feldolgozott, olcsó, magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételekhez mindenhol könnyen hozzá tudunk jutni, viszont a közösségi oldalak és a média a vékony, kigyúrt, tökéletes testű embereket dicsőíti. Ez óhatatlanul is hozta magával, hogy a vékonyság és a “tökéletes” alak fontosabb szerepet kezdett játszani, mint maga az egészség. Az ételeket inkább korlátozni kell, mint élvezni. Sokan előrébb helyezték egy vágyott ideál hajszolását mint a saját egészségüket.

Az intuitív táplálkozás erre az önsanyargató étkezési kultúrára érkezett válaszként és nagyon hamar rendkívül népszerűvé is vált. Az intuitív étkezés egy nem diéta központú megközelítés amely megszakítja az állandó diétázást és segít az étellel való kapcsolat javításában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy támaszkodjunk a saját testünk jelzéseire, az éhségre, a telítettség érzésére és így alakítsuk ki az étkezési szokásainkat, hogy valóban akkor együnk amikor éhesek is vagyunk.

Az intuitív táplálkozás néhány embernél tényleg jól működik, de sajnos több buktatót is rejt magában ez a táplálkozási irányzat. Ez az irányzat csak akkor működik ha természetes élelmiszerekből állítjuk össze az étrendünket nem pedig könnyen elérhető, csomagolt termékeket fogyasztunk. Több kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a legkönnyebben elérhető, feldolgozott, rendkívül sok összetevős, csomagolt ételeket nem tudjuk intuitív módon fogyasztani.

Kutyus fagyizik

Amikor belépünk egy hipermarketbe általában a magas kalória tartalmú, ultra-feldolgozott, telített zsírokban gazdag, hozzáadott cukorral/sóval és különféle adalékanyagokkal dúsított ételek vesznek körül minket. Hogy csak néhány példát említsünk, ilyenek lehetnek a reggelizőpelyhek nagy része, kekszek, csokik, chipsek, cukorkák, szénsavas cukros üdítők. Az ultra feldolgozott ételek arra lettek kitalálva, hogy minél többet és többet akarjunk belőlük. Emiatt nagyon könnyen túl léphetjük a számunkra ajánlott napi energiabevitelt ami túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet.

Nassoló személy

A mai tudásunk szerint az az étrend ami alacsony rost és fehérje tartalmú ellenben magas cukor és zsír tartalmú, telített zsírban gazdag, elhízáshoz és krónikus betegségekhez vezethet. Egyre több kutatás készül arról az összefüggésről is, hogy a feldolgozott ételekben gazdag étrend depresszióhoz, a koncentráció és a memória csökkent működéséhez is vezethet.

A soványság hajszolása is kóros önértékeléshez vezethet, ugyanakkor káros azt állítani hogy nem számít az étel tápanyagtartalma, és minden élelmiszer egyenlő. Az az igazság, hogy a mai világban valamilyen szinten korlátot kell szabni magunknak, hiszen bőséges az élelmiszerválaszték és csak rajtunk áll a döntés, hogy olyan élelmiszereket választunk amelyek az egészségünket szolgálják, vagy pedig értéktelen, magas zsír és cukortartalmú élelmiszerekkel töltjük ki a napjainkat.

Hogyan tud segíteni a dietetikus?

Dietetikusként azt valljuk, hogy nem kell különválasztani egymástól azt, hogy egy étel egészséges vagy pedig finom. Az intuitív étkezés megfelelő kivitelezéséhez rutinra és tudatosságra van szükség. Az életmódváltás mindig nehéz éppen ezért hagyatkozz szakember segítségére mielőtt önsanyargatásba kezdenél vagy csupán az intuíciódra hagyatkozva belekezdesz valamibe ami nem feltétlenül a legjobban támogat a céjaid elérésében.

Referenciak

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató