Irritábilis bél szindróma és a bélbaktériumok kapcsolata

Az IBS (irritábilis bél szindróma) az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri tünetegyüttes. Számos kellemetlen tünetet okoz, ideértve a hasi fájdalmat, és az állandó puffadást, hasmenést, székrekedést és gyakran a tünetek váltakozását is.

Az IBS egyes becslések szerint a nyugati országok lakosságának akár 20% -át is érintheti, kellemetlen tüneteivel jelentősen megnehezítve mindennapi életünket.

IBS fájdalom

Több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy ez a tüneteggyüttes a bélflóra összetételének elégtelenségéhez kapcsolódik. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az IBS-ben szenvedő beteg bélrendszerében felborulhat a hasznos és a potenciálisan káros baktériumok közötti bonyolult egyensúlyi rendszer.

Megfigyelések alapján megállapítható, hogy számos kórokozó, pl.: Salmonella, Shigella vagy Campylobacter által okozott fertőzést követően a gyógyultak kb. 10%-nál fordul elő bélprobléma, az IBS tünetegyüttese. Továbbá nemcsak a fertőzések, hanem a különböző gyógyszerek - főként az antibiotikumok - is növelhetik az IBS kialakulásának kockázatát, azáltal, hogy felboríthatják a bél baktériumainak egyensúlyát.

A táplálkozás kulcsfontosságú

Kihagyhatatlanul fontos tényező a táplálkozás. Hosszú távon a rostban szegény, rendszertelen és egyhangú étkezés negatívan befolyásolja a bélrendszer működését, a bélben élő baktériumok számát és arányát. A bélflóra összetételének felborulása ronthatja az immunrendszer, az idegrendszer és az endokrin (hormon) rendszer közötti kapcsolatot, ehhez köthetően nőhet az irritábilis bél szindróma és más betegségek kialakulásának kockázata is.

Megelőzés jelleggel érdemes fokozatosan visszaépíteni étrendünkbe a rostokban gazdag élelmiszereket, így elősegítve az egészséges bélflóra kialakulását és fenntartását.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan tedd egészségesebbé a bélrendszered természetes módon: https://mydietetics.hu/cikkek/hogyan-tedd-egeszsegesebbe-a-belrendszeredet-9-lepesben/

IBS puffadás

Az úgynevezett alacsony FODMAP (fermentálható oligo-, di-, mono- és poliszacharidok) diéta javíthatja a kellemetlen tüneteket. Egyéntől függő, de átlagosan 4-6 hétig - a tünetek teljes megszűnéséig javasolt követni. Ezt követően fokozatos visszavezetéssel ajánlott kitapasztalni, hogy mely ételek okoznak továbbra is panaszt, melyek azok, amik ismét szabadon fogyaszthatóak. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy türelmet, figyelmet és tudatosságot igénylő folyamat, ezért az étrend összeállítása és a dietoterápia felépítése szakembert igényel.

Megelőző szakorvosi kivizsgálás és diagnózis nélkül, önkéntes alapon FODMAP diétába belekezdeni nem ajánlott. Egy ilyen terápia mindenképpen szakember felügyeletét igényli.

Gyakran találkozunk olyan kliensekkel, akik hosszú ideje követnek - többnyire feleslegesen - szélsőséges, nehezen fenntartható étrendet. A túlzottan korlátozó és szigorú diéta rövid távon hozhat ugyan némi javulást a tünetekben, de a kellő ismeretek hiányában egy ilyen étrend gyakran tápanyag hiányos, a túlzott megszorítások miatt hosszú távon nem fenntartható. Az egyoldalú és kiegyensúlyozatlan táplálkozás a tünetek ismételt fokozódásához, vagy újabb betegségek kialakulásához vezethet.

Segítségre van szükséged? Írj nekünk! Rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Forrásjegyzék:

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató