Ebben a fejezetben pedig mutatunk néhány finom karácsonyi reform-, vegán- és gluténmentes receptet. A desszerötletek gasztroajándéknak is megállják a helyüket!
Étrendtervezés alkalmával minden esetben 1 főre pontos energia- és tápanyagértékkel ellátott recepteket adunk. Most viszont szeretnénk, ha az ünnepi hangulatra és az ételkészítés örömére tudnál hangolódni, a számolgatás helyett. Ha a korábbi cikkünkben olvasott javaslatokat megfogadod, tuti hogy nem fog elszállni a mérleg karácsonykor. :)
Reform receptek
Rakott káposzta
Hozzávalók, egy tepsi adaghoz:
1 kg savanyú káposzta
80 dkg darált pulykahús
20 dkg barna rizs
4 dl 12%-os tejföl, vagy joghurt
1 fej vöröshagyma
1-2 tk fűszerpaprika
Elkészítés:
A káposztát, miután átmostuk egy kevés vízzel, kezdjük el puhára párolni.
Közben egy serpenyőben futtassuk meg egy kevés olajon a tisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd a darált húst, sózzuk, borsozzuk és készre pirítjuk.
A rizst kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
Ha mindezzel megvagyunk, akkor egy tepsibe rétegezzük a hozzávalókat, káposzta, rizs, pulykahús - amíg el nem fogynak. A tetejét megkenjük zsírszegény tejföllel, majd 180 fokon pirosra sütjük.
Sütőben sütött rántott hal
Hozzávalók, 2 szelethez:
18-20 dkg halfilé
2 dkg zabpehelyliszt
1 db tojás
6 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
hal fűszerkeverék, só
1 tk olaj / olajspray
Elkészítés:
Befűszerezzük a halszeleteket.
Előkészítjük külön tálba a zabpehelylisztet, a tojást, a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát. A tojást kissé megsózzuk.
Majd beleforgatjuk a halszeleteket a zabpehelylisztbe, tojásba és a morzsába.
Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral és a halak helyét vékonyan átkenhetjük pici olajjal, vagy a halszeletek mind a két oldalát lefújjuk olajspray-vel.
200 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz, majd megfordítjuk a halakat és további 5 percig sütjük.
Friss salátával vagy sült zöldségágyon tálaljuk.
Répatorta
Hozzávalók:
6-8 darab nagyobb répa
2-3 érett banán (a banántól lesz édes)
2 ek étolaj
1 tk sütőpor
3 tojás
csipet só
fahéj, szerecsendió, kardamom vagy vanília
pár szem dió
1 bögre egész vagy őrölt zabpehely
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A tojások sárgáját válaszd szét a fehérjéktől, majd verd őket habbá. A megtisztított répákat reszeld apróra, add hozzá a félretett tojássárgáját.
A banánokat villával nyomkodd pépesre, majd add hozzá a reszelt répához.
Add hozzá a zabpelyhet, az olajat és a fűszereket majd az apróra vágott diót.
A tésztát pihentesd, amíg a zabpehely megszívja magát kicsit a folyadékokkal, majd öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.
Sütési idő kb. 30-40 perc, szúrjuk meg egy villával, ha nem marad ragacsos a villa, akkor elkészült.
Zserbó golyó
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
15 dkg dió
8 dkg sárgabarack lekvár (házi, magas gyümölcstartalom, csökkentett mennyiségű cukor hozzáadásával)
édesítőszer ízlés szerint
2 tk rum aroma
12 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (min. 65%)
1 tk olaj
Elkészítés:
A diót ledaráljuk, majd összekeverjük pár csepp édesítővel, a lekvárral és a rumaromával.
Vizes kézzel dió nagyságú golyókat formázunk a masszából.
A csoki 2/3-át az olajjal együtt vízfürdő felett felolvasztjuk, majd a maradék 1/3 rész csokit is hozzáadjuk és hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon.
A zserbó golyókat egyesével villára téve bevonjuk csokival, lecsepegtetjük, majd sütőpapírral bélelt tálcán megdermedésig hűtőbe tesszük.
Bonbonos kapszliban tálaljuk.
Gluténmentes receptek
Pikáns kacsamell saláta
Hozzávalók 4 főre:
2 egész kacsamell, 400 g
½ narancs leve
só, őrölt bors, gyömbér por, őrölt szegfűbors ízlés szerint
Öntethez:
1 narancs frissen facsart leve
1 ek olívaolaj
1 tk mustár (dijoni)
1 tk méz
Salátához:
400 g cékla, sütve
2 db narancs, hámozva
50 g rukkola
50 g kecskesajt
6-8 db mentalevél
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
Pácot készítünk a fél narancs levéből és fúszerekből. A kacsamell bőrét bevagdossuk és alaposan belemasszírozzuk a pácot.
Közepes lángon felhevítünk egy serpenyőt és a kacsamelleket bőrrel felfelé és 5-8 percig megsütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát további 5 percig sütjük. Végül 15 percre betesszük az előmelegített sütőbe kb. 15 percre. Miután kivettük a sütőből kb. 10 percig pihentessük mielőtt felszeleteljük, így marad szaftos.
Amíg sül a kacsa összeállítjuk a salátát. Az öntet hozzávalóit kikeverjük egy tálkában.
A sült céklából (30-40 percig süssük előmelegített sütőben 180 fokon, amíg kissé megpuhul) és meghámozott narancsból vékony karikákat vágunk és a rukkolával együtt elrendezzük egy tálon. Kis darabokra csipkedett kecskesajtot és menta leveleket rászórjuk, majd meglocsoljuk a salátaöntettel.
Végül a kacsamellet vékony szeletekre vágva a saláta tetejére helyezzük.
Teriyaki Lazac
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg lazac
150 ml szójaszósz
1 ek reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
2 ek cukor
2 tk szezámmag
2 ek keményítő
3 ek víz
4 szelet narancs díszítésnek
Elkészítés:
Egy kis lábosba keverjük össze a szójaszószt, barna cukrot, lereszelt gyömbért és fokhagymát, plusz a citrom levét. Majd forraljuk fel az egészet, addig a pontig, amíg el nem olvad a cukor.
A vízben keverjük el a kukoricakeményítőt, majd keverjük a szójás szószhoz. Jól keverjük össze, és addig hagyjuk a tűzön, amíg szépen besűrűsödik.
A lazac szeleteket kenjük be a teriyaki szósszal, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük őket, és tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe, körülbelül 15 percre.
Amikor megsültek a lazacszeletek, szórjuk meg őket szezámmaggal és tegyünk rá pár szelet narancsot.
Tálaljuk friss salátával, barna rizzsel
Mandulás habcsók
Hozzávalók 1 tepsihez:
100 g blansírozott mandula
70-100 g porcukor
2 db tojás fehérje
½ marék szeletelt mandula
Elkészítés:
A blansírozott mandulát előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megpirítjuk, majd aprítógéppel alaposan ledaráljuk.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot és a darált mandulát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat teszünk a krémből, megszórjuk a tetejüket szeletelt mandulával, és betoljuk a 170 fokra visszavett sütőbe, kb. 15-18 percre. Várjuk meg amíg teljesen kihül, kissé megszikkad és csak utána szedjük le a sütőpapírról.
Vegán receptek
Francia hagymaleves
Hozzávalók 4 főre:
4 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 dl fehérbor
1,5 l víz (felforralva)
1 ek liszt
4 ek növényi sajt (opcionális)
ízlés szerint kruton, kétszersült vagy pirítós
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
½ kk dijoni mustár
Elkészítés:
A hagymákat és fokhagymákot vékony szeletekre aprítjuk
Egy nagy lángost kis lángon szárazon felhevítünk, majd beledobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Rövid ideig kevergetjük, míg kissé odakapnak, majd rácsorgatjuk az olajat, és fűszerezzük sóval, borssal szerecsendióval
Megszórjuk liszttel, és folyamatos kavargatás mellett karamellszínűre pirítjuk
Hozzáadjuk a mustárt, a bort és 1.5 liter forró vizet, és lefedve kis lángon 1,5-2 órán át főzzük
Ízlés szerint reszelt növényi sajttal, és krutonnal, kétszersülttel vagy pirítóssal tálaljuk
Gomba wellington
Hozzávalók 6 főre:
750 g gomba
125 g főtt rizs (vagy opcionálisan lencse)
1 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
150 g spenót
100 g aprított dió
60 g reszelt parmezán sajt (opcionális)
2 ek mustár
só, bors ízlés szerint
4 kakukkfű ág
1 adag vegán leveles tészta
2-4 ek növényi cukrozatlan ital
2-3 ek zabpehely szükség szerint zabpehely vagy lenmagpehely
Elkészítés:
(A töltelék előre elkészíthető)
A gombát felaprítjuk. Néhány szem gombát egészben hagyhatunk.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és kb. 3 percig pirítjuk a vöröshagymát, amíg kicsit megbarnulnak. Sózzuk, majd további 5 percig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz. Kikanalazzuk, lecsöpögtetjük, és félretesszük.
A maradék olajban pár másodperc alatt megpirítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot, és 2-3 percig pároljuk, amíg összeesik. Levesszük a tűzről, kinyomkodjuk, és lecsöpögtetjük. (Ha fagyasztott spenóttal dolgozunk, akkor csak kiolvasztjuk, kinyomkodjuk és lecsöpögtetjük.)
A pirított gombát, a hagymát, a spenótot, és a főtt rizst/lencsét összekeverjük. Hozzáadjuk a mustárt, a diót és a reszelt sajtot, fűszerezzük. Ha túl nedvesnek érezzük, hozzáadhatunk egy kevés zabpelyhet vagy lenmagpelyhet. A cél, hogy a töltelék sütéskor ne áztassa el a tésztát.
Frissentartó fólián hosszúkás alakra formázzuk, és szorosan becsomagoljuk. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, de akár egy teljes napra is.
Az összeállítás előtt előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
A leveles tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Ráhelyezzük a tölteléket, hogy minden oldalán széles sáv üresen maradjon. Megszórjuk kakukkfűvel.
Óvatosan becsomagoljuk a tölteléket a tésztába, hogy egy hosszúkás veknit formázzunk. A széleknél kicsit összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta. Óvatosan megfordítjuk, hogy az illesztés alulra kerüljön.
Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát! Meglocsoljuk növényi tejjel (opcionálisan hozzákeverhetünk egy kis kurkumát, a színe kedvéért).
Süssük a wellingtont kb. 20 percig, amíg aranybarna színű nem lesz.
Azonnal tálaljuk. Köretnek tört burgonyát vagy pasztermákpürét ajánlunk.
Datolyagolyók
Hozzávalók 12-16 darabhoz:
20 db datolya, mag nélkül
50 g olajos mag mix
1 tk olaj
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek feketeribizli lekvár
kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
Az összes hozzávalót késes robotgépben masszává dolgozzuk.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk belőle és meghempergetjük kakaóporban.
+1 ráadás a Haladóknak, akik szeretik a kihívást a végére hagytunk egy nehezebb, de annál különlegesebb receptet.
Mézes-szójás lazac céklás rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
4x15 dkg bőrös lazacfilé
frissen őrölt bors
1 ek méz
3 ek gluténmentes szójaszósz
1 ek olívaolaj
A rizottóhoz:
3 ek étolaj
1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
30 dkg rizottó rizs
2 dl száraz fehérbor
1,2 dl húsleves vagy alaplé
25-30 dkg friss cékla
10 dkg vaj
2-3 dkg parmezán (reszelve)
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A rizottó csak frissen az igazi, ezért időzítsük úgy a főzést, hogy a hal és a rizottó egyszerre készüljenek el.
A szójaszószt összekeverjük a mézzel, megforgatjuk benne a lazac filéket, pár percig állni hagyjuk, majd szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, és bekenjük olajjal mindkét oldalát.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Egy tapadásmentes serpenyőben olajat hevítünk, és bőrrel lefelé beletesszük a halakat. Egy percig lenyomva tartjuk, majd még 2-3 percet sütjük, utána minden oldalát lepirítjuk.
Hőálló tálba tesszük, és a rizottó főzésének 10-12. percénél a sütőbe tesszük, és 12-13 percig sütjük, majd 2 percet pihentetjük.
Egy laposabb, mélyebb, nagyobb átmérőjű serpenyőben olajat hevítünk. Rászórjuk a hagymát, sózzuk, üvegesre pirítjuk.
Hozzákeverjük a rizst, még 4-5 percig pirítjuk, míg a szemek áttetszővé válnak.
Ráöntjük a bort, elforraljuk, majd rámerünk 2 mérőkanálnyi alaplevet.
Közepes lángon kevergetve megvárjuk, míg az összes lé felszívódik, majd még egy evőkanál levet merünk rá. Ezt addig folytatjuk, míg az alaplevünk elfogy. Ez kb. 20-22 perc.
A 10. percnél belereszeljük a céklát.
Ha a rizsszemek már majdnem puhák, de még kicsit kemények, akkor van kész az étel. Hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk a hallal.