Rejtett cukrok az élelmiszerekben

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a cukrok démonizálásáról fogunk írni. Semmiféle toxikózisról, vagy fehér méreganyagról nem lesz szó. Ugyanis a cukor, mint egy egyszerű szénhidrát (mono- és diszacharid) üzemanyag a szervezetünk számára.

Ezek az egyszerű szénhidrátok természetes formában is megtalálhatóak az alapanyagokban, például a tejben a tejcukor és a gyümölcsben a gyümölcscukor. A testünk az emésztés során az összetett szénhidrátokat monoszacharidokra bontja le – az a nem mindegy, hogy lebontja vagy pedig kész formában tömjük magunkba. Amennyiben szeretnénk a súlyunkat csökkenteni vagy megőrizni, az egészséges táplálkozást követni és a fogszuvasodás kockázatát csökkenteni ez a lényeges különbség.

A hozzáadott cukrokról

A hozzáadott cukrokat érdemes szemmel tartanunk és elkerülnünk. Jelentős részük általunk (pl. kávéval és teával), az ételkészítés során és az élelmiszerek gyártása közben adódik hozzá az ételekhez és az italokhoz.

Nem is eszem cukrot

A WHO ajánlása szerint javasolt a napi hozzáadott cukor fogyasztását, a teljes energiabevitel 5 %-ra csökkenteni.

Mit jelent ez pontosan?

Napi 2000 kcal esetén 25 g cukrot jelent, ami kb. 5 teáskanálnyi mennyiség. Ha napi 2-3 kávét iszol csak 1-2 kanál cukorral édesítve már össze is jött az ajánlott mennyiség. De ha a kávét cukor nélkül isszuk és csökkentjük az édességek fogyasztását, még akkor is az átlagosnál több cukrot fogyaszthatunk rejtett, azaz oldott formában. Ebből a szempontból nézve igazán trükkösek azok az ételek, amelyek tipikusan nem is édesek.

Például a ketchup, 1 teáskanálnyi 4 g hozzáadott cukrot tartalmaz.

Mire érdemes figyelni?

  • Félkész ételek, zacskós levesek, salátaöntetek, ketchup, mirelit pizza, konzervek - kényelmi termékek, amelyekkel maximum időt spórolunk, de kalóriákat, hozzáadott cukrot nem.
  • Kínai édes savanyú ételek, thai szószok - többek közt a szirupos szószok teszik jellegzetessé és egyben kalóriabombává.
  • Üdítőitalok, ice teák, ízesített ásványvizek, gyümölcslevek - nagy mennyiségű kalóriát vagyunk képesek meginni, egy pohárnyi felér a nassolnivalók kalóriatartalmával. Hogyha folyadékpótlásra vizet, édesítetlen teákat fogyasztunk, ami 0 kalóriás és csak módjával iszunk a felsoroltakból, nagymértékben csökkenthető a felesleges energiabevitelünk.
  • Alkoholok (pl.: koktélok, likőrök, tömények italok, édes pezsgők és borok) - az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalma, de az édes változatoknak a cukortartalma is kiemelkedően magas tud lenni.
  • Energiaitalok - már az elnevezése is arról árulkodik, hogy energiadús. Ízesített cukros víz adalékokkal. Átlagosan 2,5 dl belőle 115 kcal és 28 g cukor, ha csak az íze kedvéért iszod, igazából nincs is rá szükséged.

Gyakran a címkéről, átlagos tápérték táblázatról szembesülünk az egészségesnek hangzó ételek cukortartartalmával, mint például a fitness reggeliző pelyhek, granola, müzlik, instant zabkása, aszalt gyümölcsök, zabkeksz stb. Mindig ellenőrizzük le, pontosan milyen szempontból tűnik egészségesnek, sok esetben a csomagolás sokkal többet ígér, mint az összetevők listája.

Aszalt gyümölcs, lekvár, dzsem - igaz, hogy gyümölcsből készül, de az elkészítése során koncentrálódik a tápanyagtartalma, így a benne lévő cukor is.

Pl.: 100 g friss sárgabarack 48 kcal és 9 g szénhidrát 100 g aszalt sárgabarack 250 kcal és 60 g szénhidrát

Egyszerre keveset és mért mennyiséget használjunk belőle. A lekvárok tartósításához, illetve az aszalványok fényesítéséhez rendszeresen extra cukrot használnak.

Light?

A light termékek is csalókák lehetnek, hiszen a “light” szónak két értelme is van. Egyrészről jelentheti, hogy csökkentett zsírtartalmú, másrészről, hogy csökkentett hozzáadott cukortartalmú - pl. amíg a light joghurtok zsírtartalma alacsonyabb, a cukortartalma viszont magasabb lehet.

Ritkán jut eszünkbe a gyógyszereket és étrendkiegészítőket vizsgálni, pedig többnyire rengeteg cukrot tartalmaznak a megfázás elleni forró italok, torokfájást csillapító tabletták, pezsgőtabletták.

Tudatos vásárlással, a címkéket olvasgatva figyeljünk fel a cukor szinonima szavaira is - cukrok, szirupok, méz, invertcukor, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz, stb.

Rejtett cukrok

Hogyan csökkenthető a felesleges cukorbevitel?

  • Nézd meg a termékek címkéit. Válassz gyakrabban csökkentett cukortartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül készült élelmiszereket.
  • Édes süteményt, desszertet csupán heti egy-két alkalommal egyél. Ha lehet, inkább felezd meg valakivel. 😊
  • Amikor sütit sütsz, a receptekben szereplő cukor mennyiségét nyugodt szívvel oszd el kettővel, vagyakár hárommal is. Helyettesítheted eritrittel, xilittel és steviával is.
  • Amikor csak lehet válassz natúr termékeket, pl. túrót, joghurtot, müzlit – extra cukor helyett ízesítsd fűszerekkel (pl. fahéj, vanília kikapart magja, kardamom), friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel és olajos magokkal.
  • Ügyelj a mértékre, a gyakoriságra és legyél tudatos!

Forrásjegyzék:

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató