Az élelmiszerüzletekben megtalálható növényi olajok kínálata megsokszorozódott az utóbbi években. Olyan új olajfajták jelentek meg amelyről elsőre nehéz volt elképzelni, hogy mire is használhatjuk fel őket a konyhában. A különféle olajok, különböző jellegzetes tulajdonságokkal rendelkeznek.
Némelyik jobb sütésre vagy főzésre míg másokat érdemesebb egyszerűen csak hőkezelés nélkül magában felhasználni köretekhez, salátákhoz. Mielőtt bemutatjuk a különféle olajokat, néhány tippet adunk a tárolásukhoz és a felhasználásukhoz.
Az otthon készített fagyiban az a legjobb, hogy pontosan tudod miből készült, ezért jól beilleszthető desszertként vagy uzsonnaként az étrendünkbe.
Az alkoholfogyasztás társadalmilag, és kulturálisan is elfogadott - a hétköznapi élet része. Számos tanulmány szerint a mérsékelt alkohol fogyasztás akár még kedvező hatásokkal is járhat egészségünkre nézve. Ilyen kedvező hatásokat okozhat például a vörösbor flavonoid és rezveratrol tartalma, ami hozzájárulhat a szív és érrendszeri betegségek alacsonyabb előfordulásához. Következő cikkünkben az alkoholfogyasztás fogyásra gyakorolt hatásáról szeretnénk pár szót ejteni megvizsgálva, hogy hogyan tudja befolyásolni a rendszeres alkoholfogyasztás diétánk sikerességét.
Gyakran olvashatjuk: “az alkohol üres kalória” - ez a gyakorlatban nem az alkohol kalória tartalmára utal, hanem arra, hogy az alkohol energiatartalma ugyan relatíve magas, ellenben a tápanyagtartalma alacsony. Egy gramm alkohol 7 kcal-t tartalmaz (csak összehasonlításként említeném meg, hogy egy gramm zsírban 9,3 kcal található, míg a fehérjében és szénhidrátokban pedig 4,1 kcal grammonként).
Motiváció az az inspiráló erő, ami cselekvésre sarkall. A megfelelő motiváció olyan belső ösztönzést ad, hogy képes vagy olyan célokat is elérni, amiket áltagos körülmények között nem. Legbelső vágyad lehet a legjobb alapja - ami sokkal több mint szükséglet - lelkessé tesz, elégedettséget és örömöt vált ki. Mindenki máshogy működik, más dolgok hatnak rá. Ezért nagyon fontos, hogy felkutasd magadban, mi az, ami rád a legnagyobb hatást gyakorolja, ami löketet ad, amelyik gondolattal fekszel és ébredsz.
A növényi alapú étrend manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de ha áttérsz egy új táplálkozási irányzatra mindenképp érdemes megfogadnod néhány tanácsot, mellyel biztosíthatod a szervezeted megfelelő vitamin és tápanyag ellátottságát. Kalcium, fehérje, cink, D-vitamin, jód és az esszenciális zsírok megfelelően bevihetőek növényi alapú táplálkozással, ha tudatosan tervezed meg az étrendedet.
Egyes kutatások szerint a növényi alapú étrend számos pozitívummal járhat, melyek közül a legfontosabb, hogy egyes krónikus betegségek kockázata bizonyítottan csökkenthető. Ezek közé sorolható az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek, valamint számos rákos megbetegedés is.
© 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva