Könnyed és finom házi fagylaltok

Az otthon készített fagyiban az a legjobb, hogy pontosan tudod miből készült, ezért jól beilleszthető desszertként vagy uzsonnaként az étrendünkbe.

Banánfagyi

Egyetlen összetevős és így önmagában is nagyon krémes. A banán egyedi adottságai teszik lehetővé, hogy fagyasztás után turmixolva krémesen finom fagyi állagot kapjunk. A recept két adagra elegendő, egy adag kb. 250 kcal energiát tartalmaz.

házi banánfagyi

Gyümölcs sorbet (hozzáadott cukor nélkül)

A sorbet olyan fagylalt, amely nem tartalmaz tejterméket. Emiatt ugyan nem lesz olyan krémes, mint a tejszínes fagylaltok, de egy trükknek köszönhetően állaga mégis lágy marad. A megoldás arra, hogy ne legyen jégkása belőle, fagyasztás közben óránként keverd át alaposan. Nagyon egyszerű és ezerféleképpen kombinálható. Az utolsó keverés után calippo-formába is tölthető.

Hozzávalók:

  • Gyümölcs
  • Kevés víz és/vagy 100%-os gyümölcslé
  • Fűszerek
  • Szükség esetén édesítőszer (pl. eritrit, stevia, xilit)

Egy adag cukormentes sorbet alapanyagoktól függően kb. 50-150 kcal.

Ízkombináció példák:

  • Bazsalikomos eper sorbet
  • Bodza sorbet
  • Gyömbéres narancs sorbet
  • Virgin mojito sorbet
  • Levendulás limonádé sorbet
  • Epres őszilés sorbet
sorbet jégkrém

Fagyasztott gyümölcskeverék volt itthon. Hígabb állagot szerettem volna, így a gyümölccsel megegyező mennyiségű vízzel turmixoltam össze. Így mindösszesen egy adag 30 kcal-t tartalmaz.

Sherbet

Krémesebb textúra és teltebb ízek kedvéért dúsítjuk a sorbetunkat joghurttal vagy tejszínnel – a tejcukorérzékenyeknek ajánljuk a laktózmentes változatokat, illetve azoknak, akik nem fogyasztanak tejet a növényi alternatívákat javasoljuk.

Tejszín hozzáadásával lesz a legmagasabb a fagyink energiatartalma. Minden esetben mérjük és számoljunk a hozzávalókkal.

A tökéletes fagyi minőség kedvéért fagyasztás közben, gyakran - akár fél-egy óránként keverjük át a masszánkat, hogy minél több levegőt juttassunk bele, így elkerülhetjük, hogy tömbbé fagyjon. Az egész művelet kb. 4-5 órát vesz igénybe. Időigényes, de ha éppen otthon töltjük a napot megéri. A sherbettel lehetséges gusztusos rétegzett fagyikat is készíteni több összetevő variálásával, vagy vizes fagyival kombinálva. Kivitelezhető belőle pálcikás jégkrém, vagy fagyasztható dobozban készítve gombócos változat is.

Hozzávalók:

  • Gyümölcs
  • Joghurt/tejszín
  • Fűszerek
  • Szükség esetén édesítőszer (pl. eritrit, stevia, xilit)

Egy adag cukormentes sherbet alapanyagtól függően kb. 200-350 kcal.

Ízkombináció példák

  • Joghurtos erdei gyümölcs - saját - 100 g gyümi 100 g joghurt
  • Bazsalikomos citrom
  • Rebarbarás eper
  • Citromfüves málna
  • Mentás narancs – gyönyörű tálalási javaslat - jégbehűtött narancshéjban

Ízesített jégkockák

Néhány szem fagyott bogyós gyümölccsel feldobhatjuk a jégkockákat is. Elkészítése rém egyszerű, hiszen mindössze annyit tennivalónk van, hogy a jégkocka tartóba a víz mellé néhány eperdarabot, áfonyát vagy málnát szórunk.

Ajánljuk teához, behűtött vízhez vagy gyümölcsös limonádéhoz.

jégkockák

Neked melyik a kedvenc fagyi recepted?

Oszd meg velünk a facebook oldalunkon, a témához kapcsolódó képünk alatt: Kattints ide!

Szeretnél többet tudni a helyes táplálkozásról?

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kérlek add meg a neved!
Kérlek add meg az email címed!

© 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 MYDIETETICS HUNGARY, Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató